Pomidorai - sveika, skanu ir naudinga

Patalpino

62e4c8ab3646525bd82d3c78c800c4cb_largePomidoras, tai mūsų darže dažnai atrandamas augalas. Pomidoras veda raudonus, sultingus uogos tipo vaisius. Lietuvoje pomidorai dažniausiai auginami šiltnamiuose ir priskiriami daržovėms, nors iš esmės pomidoras yra vaisius.       Pomidorų vaisiai naudojami garnyrams, salotoms, mišrainėms, konservuojami, iš jų gaminamas pomidorų padažas, kečiupas. Pomidorų tėvynė – Pietų Amerika, Andų aukštikalnės. Iš pradžių pomidorai auginti Senovės Peru civilizacijose, vėliau pateko į Mezoameriką. Actekai juos vadino „tomati“ – „išsipūtusiais vaisiais“. Šiuo žodžiu pomidorai dabar vadinami daugelyje pasaulio kalbų. Šiuo metu pomidorai naudojami bene visose pasaulio valstybėse, o jų rūšių yra labai įvairių, kai kurie pomidorai dabar gali siekti 0,5 kg svorį. Pomidorai turi organizmui svarbių vitaminų ir mikroelementų: 121105_tomatoŠiuose vaisiuose yra įvairių cukrų, mineralinių druskų, pektininių medžiagų, alkaloidų, vitaminų B1, B2, C, karotino, organinių rūgščių (citrinų, obuolių). Pomidorai turi daug askorbo rūgšties, geležies ir karotino. Pomidorai turi labai mažai ląstelienos, todėl juos rekomenduojama valgyti esant virškinamojo trakto organų susirgimams. Tyrimais įrodyta, kad žmonės, valgantys daug pomidorų, du kartus rečiau suserga infarktu. Dažančioji medžiaga likopinas minkština aterosklerozės suformuotas plokšteles ant kraujagyslių vidinių sienelių. Pomidorų sultyse  esantis likopinas mažina vyrų riziką susirgti prostatos vėžiu. Pomidoruose esantis melatoninas stabdo smegenų ląstelių senėjimą. Rūgštys gerina savijautą, grupės B vitaminai suteikia odai stangrumo, o plaukams – gyvybingumo. Patarimai gaminantiems patiekalus su pomidorais:
  • Norite pomidorą lengvai nulupti? Tuomet jį kelioms sekundėms panardinsite į verdantį vandenį.
  • Šviežius pomidorus į sriubą reikia dėti 10 minučių prieš baigiant virti ir ne anksčiau negu išverda mėsa.
  • Pomidorai ilgiau nesuges, jei juos sudėsite į neuždengtą emaliuotą puodą ir laikysite apatinėje šaldytuvo lentynėlėje.
  • Pomidorų sulčių negalima laikyti metaliniame inde, nes taip vitaminas A žus.
  • Kad nesupelytų tiršta pomidorų pasta, ją įdėkite į stiklainį, apibarstykite druska ir užpilkite 1 centimetro storumo aliejaus sluoksniu. Taip laikoma pomidorų pasta ilgiau išliks šviežia.

Pasidalinti įrašu



← Senesnis įrašas Naujesnis įrašas →


Komentarų nėra

Komentuoti

Dėmesio, komentarai turi būti patvirtinti, tik tada jie publikuojami