Tai, ko nežinojote apie aguonas

Patalpino

file58841801_a73d4ab3Aguonų žiedų grožiui neatsispiria daugelis iš mūsų. Jų ryškiaspalviais, blizgančio šilko žiedais mes grožimės gėlynuose, laukuose ir pievose.
  Maistinės aguonos Be nuostabaus grožio, kai kurios rūšys dar ir naudingos – daržinė, dirvinė ir aguona birulė. Daržinė aguona auginama daržuose ir soduose kaip prieskoninis, vaistinis ir dekoratyvinis augalas, dirvinė ir aguona birulė savaime pasisėja laukuose ir pievose. Daržinė aguona (Papaver somniflerum) vienametis augalas stačiu, 60-120 cm aukščio, pliku, melsvai žaliu stiebu. Lapai pražanginiai, apatiniai kotuoti, viršutinėje stiebo dalyje – bekočiai, pamatu apkabinantys stiebą, pailgi, stambiai dantyti. Žiedstiebiai ilgi, stori, pliki arba retai apaugę pašiauštais, standžiais plaukeliais. Žiedpumpuriai kiaušiniškai ovalūs, pliki, nulinkę, 1,5-3 cm ilgio. Žiedai 4-10 cm skersmens, tuščiaviduriai arba pilnaviduriai, vainiklapiai 4, įvairių spalvų: balti, rausvi, violetiniai, raudoni su violetinėmis arba juosvomis dėmėmis pamate. Vaisius – kiaušiniška, rutuliška, kūgiška, plokščia arba ovali dėžutė su kojele. imagesAguonos – šviesomėgiai, dirvožemiui nereiklūs augalai, tačiau geriau auga ir dera lengvesniame, nerūgščiame juodžemyje arba priesmėlyje. Daržinės aguonos dauginamos sėklomis. Jos sėjamos gegužės pradžioje (10 kv. m – 1 g sėklų). Sėklas galima sumaišyti su smėliu, kad būtų tinkamas tankumas. Sėjama paliekant 50-60 cm tarpueilius. Priesmėlyje jos įterpiamos 2-3 cm gyliu, o sunkesniame dirvožemyje – 1,5-2 cm. Ilgos dienos sąlygomis vystosi greičiau. Balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje pasėtos sėklos sudygsta per 8-12 dienų. Želmenys gerai vystosi 10-13 oC temperatūroje ir net pakenčia trumpus atšalimus. Iki skrotelės susidarymo daigai vystosi silpniau. Tankiai sudygusias aguonas reikia retinti, pa­liekant daigus 5-10 cm atstumu. Pasibaigus skrotelės susiformavimo fazei, prasideda stiebėjimas, kuris tęsiasi 10-15 dienų. Birželio trečioje dekadoje susidaro žiedpumpuriai. Liepos pirmoje dekadoje pradeda žydėti ir žydi iki liepos vidurio ar pabaigos. Žydėjimo trukmė 10-15 dienų. Augimo pradžioje aguonoms reikia daugiau drėgmės, o žydint ir brandinant sėklas – kuo daugiau saulės. Po peržydėjimo sparčiai vystosi vaisius – dėžutė, kurioje gausu sėklų. Jos bręsta rugpjūčio viduryje ar pabaigoje. Kartu baigiasi augalų vegetacija, kurios trukmė 90-100 dienų. Sėklos būna juodos, pilkos, baltos ar rausvos. 1000 jų sveria vidutiniškai 0,4 g. Aguonų dėžutės nupjaunamos, kai jų subręsta bent pusė. Tada surišamos ir vėdinamoje patalpoje pakabinamos džiūti. Vėliau sėklos išberiamos, paskleidžiamos ir išdžiovinamos. Paskui supilamos į maišelius, laikomos sausoje, vėdinamoje patalpoje. Prieskoniams tinka daržinės aguonos sėklos. Šviežios aguonų sėklos beveik nekvepia, o padžiūvusios arba kepiniuose įgauna malonų riešutų skonį. Jose yra 40-56 proc. riebalinio aliejaus, iki 20 proc. baltymų. Jų sėklomis tinka api­barstyti kvietines bandeles, riestainius, sausainius, taip pat įdaryti pyragaičiams, jų beriama ir į miltinius gaminius. Kokios gi Kūčios bei Šv. Kalėdos be kūčiukų ir aguonų pieno! Natūralioje gamtoje Labiausiai papli­tusios yra birulė aguona ir dirvinė aguona. Jų dėžutės smulkios ir atviros, dėl to sėklos pasisėja pačios ir laukuose, ir daržuose jos paplinta kaip piktžolės. Aguona birulė (P. rhoeas) – vienametis, retai dvimetis, 25-60 (90) cm aukščio augalas. Stiebas šakotas, apaugęs standžiais pasišiaušusiais plaukeliais. Žiedpumpuriai ovališki, su standžiais plaukeliais, iki 2,5 cm ilgio. Vainiklapiai platūs, dažniausiai ryškiai raudoni. Dėžutė pli­ka, atvirkščiai kiaušiniška, apvaliu pamatu, trumpu koteliu. Žydi gegužės – liepos mėn. Auga dykvietėse, pūdymuose, javuose, ant pylimų. Dirvinė aguona (P. dubium) panaši į aguoną birulę, tik jų raudoni žiedai su tamsia dėme prie pagrindo ir sėklų dėžutė pailgos formos. Kaip ir daržinės aguonos, taip ir dirvinės bei aguonos birulės sėklos naudojamos prieskoniams, tik žinoma saikingai. Dėmesio! Aguonų žiedlapiai, stiebai, lapai ir šaknys yra nuodingi.
Informacija: http://www.manonamai.lt DAVERT EKOLOGIŠKOS AGUONOS BS-Davert-667x314Aguonų sėklų riešutinis aromatas dar intensyviau atsiskleidžia jas šiek tiek pakepinus, sumalus arba susmulkinus. Vartojimas: aguonos puikiai tinka kepiniams: aguoninėms bandelėms ir aguonų pyragaičiams. Sudėtis: aguonų grūdai Sudėtyje gali būti riešutų ir sezamo pėdsakų. Prieš vartojimą aguonas nuplauti, nevartoti neapdorotų. Vidutinė maistinė vertė 100 g: kaloringumas 1976 kJ/477 kcal, baltymai 23,8 g, angliavandeniai 4,2 g, riebalai 42,2 g.

Pasidalinti įrašu



← Senesnis įrašas Naujesnis įrašas →


Komentarų nėra

Komentuoti

Dėmesio, komentarai turi būti patvirtinti, tik tada jie publikuojami